Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók

Radonos vagy kénes? Kiderül, mire jók a gyógyvizek

2016. 02. 20. 19:47
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Valószínűleg már szinte senkit nem lepünk meg a ténnyel, hogy Magyarország területének körülbelül 80 százaléka alatt termál vagy gyógyvíz található. Azzal azonban már kevesebben vannak tisztában, hogy mitől lesz gyógyvíz a víz, illetve milyen különböző típusok léteznek.
Kezdjük hát a legelejéről: gyógyvíznek tekinthető az az ásványvíz, mely az egészségügyi törvényrendeletben szabályozott fizikai tulajdonsága, illetve kémia összetétele alapján gyógyhatásúnak minősül, és orvosi tanulmány is igazolja a hatékonyságát. Hazánk nem kevesebb, mint 266 elismert gyógyvízzel rendelkezik, ezeket pedig hat különböző csoportba lehet rendezni.
Konyhasós vizek
Ezek a típusú gyógyvizek nátrium- és kloridionokat tartalmaznak. Alkalmasak reuma és egyes nőgyógyászati betegségek kezelésére, ivókúra formájában a nyálkahártyák hurutos megbetegedései esetén ajánlottak nyákoldó hatásuk miatt. Ebbe a kategóriába aránylag sok hazai gyógyvíz tartozik, egyebek között a cserkeszőlői, egri, hajdúszoboszlói, orosházi és a nyíregyházi is.
Földes, meszes vizek
Ennek a gyógyvíznek a főbb alkotórészei a kalcium-, magnézium- és hidrogén-karbonát-ionok. Ez a víz is alkalmas a reumatikus betegségek gyógyítására. Sőt akár a szív- és gyomorbetegségek kezelésére is alkalmas, ha tartalmaz szénsavat is. Földes, meszes víz csörgedezik többek között a Lukács, a Rudas és a Gellért fürdőben.
Kénes vizek
A kénes gyógyvizek fürdő formájában is alkalmasak arra, hogy a szervezet kénhiányát pótolják. A kénes fürdőnek a reumás betegségek, egyes bőrbetegségek kezelésében van kiemelt jelentősége. Kénes gyógyvíz tör fel a Lukács és a Rudas fürdő egyes forrásaiból, Balfon, Parádon, Harkányban és Mezőkövesden is.
Alkalikus vizek
Az úgynevezett alkalikus vizekben nátrium- és hidrogén-karbonát-ionok találhatók. Ezeket a gyógyvizeket többnyire ivókúrára használják, alkalmasak a gyomor-, bélhurut, gyomorsavtúltengés vagy légúti hurut kezelésére. Ilyen gyógyvízre lelünk Orosházán, Makón, Gyulán és Szegeden, de a legismertebb és egyben leghatásosabb a bükkszéki Salvus gyógyvíz.
Jódos-brómos vizek
A jódos-brómos vizek többsége konyhasós is egyben, ebből kifolyólag alkalmasak a reumatikus, a nőgyógyászati- és egyes bőrbetegségek kezelésére. Ivókúraként is alkalmazzák ezeket a vizeket, de erőteljes hatásuk miatt csak kanalas mennyiségben. Jódos forrásokat Debrecenben és Hajdúszoboszlón találni.
Radioaktív vizek
Az úgynevezett radioaktív vizek meglehetősen ritkának számítanak, rádiumiont, radon-gázt tartalmaznak. Ezt a fajta gyógyvizet fürdő, belégzés és ivókúra formájában is alkalmazzák fájdalomcsillapítás céljából, de befolyásolja a belső elválasztású mirigyek működését és az anyagcserét is. Hazánkban a Rudas és a Gellért fürdő forrásai, továbbá az egri víz sorolható ebbe a kategóriába, illetve a Hévízi-tó vize.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Ősz Hajdúszoboszlón!

Gyógyulás természetesen a hajdúszoboszlói gyógyvíz erejével, minden korosztály számára a legkedvezőbb áron.Megnézem