Aktuális akciók
Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Fürdőbelépő ajándékbaFürdőbelépő ajándékba

Néhány strand kinyit a május 4-i héten, a többség viszont csak a pünkösdi hétvégén

2020. 05. 05. 15:51
Forrás: termalfurdo.hu
Hírfürdő
Budapest és Pest megye kivételével május 4-től megnyithatnak a szabadtéri fürdők és strandok. Közülük azonban csak néhány teszi ezt meg ezen a héten, ők is kifejezetten szigorú óvintézkedések mellett, és néhány helyen nem is minden szabadtéri medencét nyitnak meg.
 
Érdemes a szövegben lévő linkekre kattintani a minket érintő fürdők esetében, mert ahol bővebb információ érhető el, ott ezeket feltüntettük a fürdők adatlapjain. A cikkben szereplő fürdőket egy térképen és listaszerűen is összefoglaltuk. Ez ide kattintva látható.
Mielőtt rátérünk, hogy mely fürdők nyitnak elsőként, hangsúlyozni kell, hogy egyelőre kizárólag a szabadtéri medencék nyitásáról lehet szó. Cikkünk megjelenésének pillanatában még nem ismertek a működéssel kapcsolatos szabályozás részletei, például, hogy milyen létszámkorlátot kell alkalmazni, milyen egyéb óvintézkedések kötelezőek. Ezért a most nyíló fürdők az általánosabb szabályokból indultak ki, és az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy azokat kifejezetten szigorúan értelmezték. Van olyan fürdő, ahol a medencén kívül kötelező lesz a szájmaszk használata, a 65 év fölöttiek és alattiak egyszerre nem használhatják a strandot, és lakcímkártyát is kérnek a belépéskor. A megkérdezett fürdők egyelőre több okból is alacsony kihasználtságra számítanak.
Ha egy medencét egy ideig nem használtak, akkor egy akár több hetes procedúra keretében engedélyeket kell beszerezni az ÁNTSZ-től, mielőtt újra vendégek fürödhetnek benne. Ebből fakad, hogy most azok a fürdők tudnak megnyitni, amelyek ezt a folyamatot már korábban elindították, vagy nem is állították le a medencék működtetését. Többek között ez az oka annak is, hogy a legtöbben május 30-ra, vagy az utánra ígérik a nyitást.

Hét közben

Demjéni Termálfürdő ragadta meg elsőként a lehetőséget és már május 4-én kinyitott, három szabadtéri medencével. A belépők ára nem változik a zárás előtti állapothoz képest, és reggel 9:00 és hajnali 2:00 között. Ez a fürdő az utolsók között zárt be márciusban, így náluk volt a legrövidebb a kényszerű szünet.
Május 5-én nyitotta meg a szabadtéri medencéit a hódmezővásárhelyi Török Sándor Strandfürdő is. Telefonos megkeresésünkre, Gömöri Csilla, a fürdő igazgatója elmondta, hogy azért tudnak gyorsan nyitni, mert a zárva tartás alatt sem állították le a fürdőt, a vizet minden medencében forgatták, a szellőzőberendezések is működtek, ugyanis alacsonyabbnak ítélték az ezzel járó költségeket, mint az újraindulással járóakat. A hódmezővásárhelyi fürdőt elsősorban sportolók használják, akik már a nyitás napján birtokba veszik a medencéket, a lakosság részéről egyelőre csekély forgalomra számítanak. A fürdőben kifejezetten szigorú szabályokat is bevezettek a vendégek biztonsága érdekében, a 65 év alattiak és felettiek például elkülönített idősávban használhatják a fürdőt.
Szintén május 5-én nyitott Békés megyében a Füzesgyarmati Kastélypark Fürdő, ahol egyelőre csak a szabadtéri gyógyvizes medencéket használhatjuk, amelyekkel kapcsolatban már beszerezték az engedélyeket.  Úgy ítélték meg, hogy a vendégek részéről májusban a többi medencére még nagyon kicsi az igény, ezért ezeket várhatóan csak pünkösdre nyitják meg. A fürdő 10:00 – 20:00 között lesz nyitva, az egész napos felnőtt belépő 1600, a diák és nyugdíjas pedig 1200 Ft. A részletes árjegyzék itt látható.
Füzesgyarmati Kastélypark Fürdő
Füzesgyarmati Kastélypark Fürdő
A Szentesi Sport és Üdülőközpontban május 6-án nyitnak meg egy 25 méteres szabadtéri úszómedencét, annak ellenére is, hogy a fürdőben még karbantartási és felújítási munkálatok is zajlanak. A hétvégétől valószínűleg már egy 33 méteres medence is a vendégek rendelkezésére áll. A strand 6:00 és 18:00 óra között lesz nyitva és a kezdeti időszakban minden belépőjegytípusra 50% kedvezmény jár. Szentesen a lakosság részéről jelentkezett igény az uszoda megnyitására. A biztonságra itt is nagy hangsúlyt helyeznek: az öltözőben egyidejűleg csak korlátozott számú vendég tartózkodhat, és nekik is maszkot kell viselniük. Részletesebb információk itt láthatóak.
Május 7-én a Somogy megyei Csiszta Fürdő is megnyílik, és 9:00 - 18:00 között tart majd nyitva változatlan árakkal.
Május 8-án 5 szabadtéri medencét nyit meg a Kehida Termál, amely szintén nem állította le a medencéi üzemeltetését a zárvatartás alatt sem, így nem kellett új engedélyeket beszerezniük. A fürdő 10:00 és 18:00 között lesz nyitva, a belépőjegyekre pedig 50% kedvezményt adnak. A fürdő és a hozzá kapcsolódó szálloda magántulajdonban van, így hosszabb távon biztosan csak akkor tudnak nyitva tartani, ha a működés nem lesz veszteséges.

Május 9-én, szombaton több strand is megnyitja a kapuit

A Tiszakécske mellett található Kerekdombi Termálfürdő május 9-től szombaton és vasárnap 9:00 és 18:00 között tart majd nyitva. A korai nyitást az teszi lehetővé, hogy az engedélyezést már áprilisban elindították. Értelemszerűen itt is csak a szabadtéri medencék lesznek látogathatóak, a kemping és a wellness ház továbbra is zárva tart. A fürdő többek között a nagy befogadóképességű, fatüzelésű rönkszaunájáról ismert, ezt a pillanatnyi állás szerint szintén nem lehet látogatni. A felnőttek egész napos belépője 2300 Ft lesz, a diákok és a nyugdíjasok 2000, a gyerekek 1900 Ft-ért használhatják a strandot. A szezonra érvényes többi ár itt látható.
A Kerekdombi Termálfürdőben így töltötték fel a medencéket
A Kerekdombi Termálfürdőben így töltik a medencéket
Az ország egyik leghíresebb és legnépszerűbb fürdője, a Hévízi Tófürdő is május 9-től lesz látogatható. Itt is hangsúlyosan csak a szabadtéri részt használhatjuk, amelynél a jellegéből fakadóan nem is képzelhető el üzemszünet, így új engedélyre sem volt szükség. 9:00 és 18:30 között tartózkodhatunk majd a fürdőben. Az öntöző felújítása miatt a fürdő egyelőre a Deák téri bejárat és a Festetics Fürdőház felől közelíthető csak meg. A felnőttek 3 órás belépője 3500, a 4 órás belépő 4300, az egész napos jegy pedig 6000 Ft-ba kerül majd. A Hévízi Tófürdő részletes árjegyzéke itt látható.
Az Eger közelében található Bogácsi Gyógy- és Strandfürdő szintén május 9-én nyit 3 kültéri gyógyvizes melegmedencéivel (pillangó, félig fedett és ikermedence). Minden nap 9-18 óráig lesz látogatható, az áraik pedig változatlanok.

Május második felében

Május 16-án nyitja meg a kapuit a Nagyszénási Parkfürdő és a zalaszentgróti Szent Gróth Termálfürdő.
Május 20-án a tiszakécskei Barack Gyógy- és Élményfürdő 
Május 23-án a Csokonyavisontai Gyógy- és Strandfürdő 
 

A legtöbben pünkösdkor nyitnak

A termalfurdo.hu múlt heti telefonos megkeresésése során a makói Hagymatikum igazgatója, a mórahalmi Szent Erzsébet Gyógyfürdő marketingvezetője és a Gyulai Várfürdő igazgatója is a pünkösdi hosszú hétvégét jelölte meg a legvalószínűbb nyitási időpontként, de hozzátették, hogy ez a még nem ismert részletszabályok és a fent említett engedélyek beszerzésének függvényében módosulhat.
Hivatalosan is bejelentette a május 30-i időpontot a Zalakarosi Fürdő, a Tamási Thermal Spa és a nyírbátori Sárkány Wellness és Gyógyfürdő és a pécsi Hullámfürdő is.
A kisvárdai Aquacinema június 1-én nyitja meg a kapuit.
Miskolci fürdők esetében egyelőre annyi ismert, hogy május végén nyithatnak, Hajdúszoboszlón a június elejét jelölték meg, egyelőre pontos időpont nélkül, ahogy a mosonmagyaróvári Flexum Thermal&Spa-ban is.
 Orosháza-Gyopárosfürdőn a pillanatnyi állás szerint június közepére várható a nyitás.
A Harkányi Gyógy- és Strandfürdő igazgatója a július 1-i nyitást tartotta a legvalószínűbbnek.
Kiemelt képünkön a Kehida Termál látható
A cikkben szereplő fürdőket térképen is listaszerűen is összefoglaltuk, amely az alábbi gombra kattintva érhető el.
Ezeknél a fürdőknél ismert a nyitás időpontja
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...