Nyitnak a budapesti strandok - erős létszámkorlát, kizárólag online váltható jegyek és fokozott fertőtlenítés lesz

2020. 05. 21. 18:56
Forrás: termalfurdo.hu
Hírfürdő
A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által üzemeltetett Palatinus, Paskál, Pesterzsébeti, Csillaghegyi, Római strandok 2020. május 30-án, míg a Pünkösdfürdői strand, ahogy a korábbi években, legkésőbb 2020. június 15-ig nyit meg. 

Azok a fürdők, ahol a medencék túlnyomó többsége beltéri, egyelőre nem tudják megnyitni a kapuikat. Ezek közé tartozik a Dandár, a Gellért, a Király, a Lukács, a Rudas és a Széchenyi.

Sokkal kevesebben lehetünk a strandokon egyszerre

A Nemzeti Népegészségügyi Központ iránymutatása korlátozza a fürdők egyidejű befogadóképességét annak érdekében, hogy a megfelelő védőtávolság tartható legyen. A fürdőbe egyidejűleg beengedhető vendégek számát az üzemben lévő medencék befogadóképessége határozza meg. Ez alapján elmondható, hogy a most nyíló fürdőkben az eredeti maximális létszámnak csak a töredéke engedhető be. Az idén nyáron biztosan megnyíló 6 budapesti strandon tavaly összesen még közel 17 ezren, idén kevesebb, mint ötezren tartózkodhanak egyszerre. Az egyes strandok megváltozott befogadóképességét az alábbi táblázatban mutatja:
 
Eredeti befogadóképesség
Jelenlegi szabályok melletti befogadóképesség
Palatinus
5227
2499
Csillaghegyi
2816
399
Pesterzsébeti
2807
367
Paskál
2502
427
Római
2500
713
Pünkösdfürdő
912
388
 
A szabad férőhelyek száma – a parkolókhoz hasonlóan - mind a bejáratnál, mind a strandok honlapján feltüntetésre kerül majd.
A medencék egyidejű befogadóképességének korlátozása szintén a látogatók érdekét védi. Ezt az úszó- és vízmesterek fokozottan ellenőrzik majd.

Egyelőre csak online váltható belépő

Az eddig megszokottakhoz képest, az egyik legfontosabb változás, hogy a belépők kizárólag online vásárolhatóak, a BGYH Zrt. május 25-én megújuló honlapján. Erre a megoldásra két okból van szükség: egyrészt ezzel lecsökkenthető a sorbanállás a pénztárnál, másrészt így kontrollálható leghatékonyabban a fürdőben tartózkodók száma. Az első hetek tapasztalatai alapján hoznak döntést arról, hogy a pénztárakban is lehet-e jegyet váltani a nyár folyamán.
A fürdők területén már eddig is kizárólag bank- vagy feltöltőkártyával lehetett fizetni, ez idén is így lesz, de ez most a járvánnyal szembeni védekezéssel is összhangban áll.

Nem kell lemondanunk a melegvizes medencékről

A jelenlegi szabályozás szerint a fertőtlenítés nélküli ún. töltő-ürítő medencék nem üzemeltethetőek. A gyógyvizes medencék jellemzően ilyenek. Ugyanakkor a BGYH Zrt. most megnyíló fürdőiben a szabadtéri, termálvizes ülő- és élménymedencék is vízforgatásos technológiával működnek, így ezeket idén is élvezhetjük.
Termálvizes ülőmedence a budapesti Palatinus Strandon
Termálvizes ülőmedence a Palatinus Strandon

Fokozott higiéniai előírások

A hagyományosan végzett strandfelkészítési munkákon kívül a BGYH Zrt. munkatársai fokozott nagytakarítási és fertőtlenítési munkákat végeztek valamennyi strandfürdő területén. Az újranyitásra a medencék vizének a teljes körű bevizsgálása után kerül sor.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ iránymutatásával összhangban új szabályok is életbe lépnek mind a látogatók, mind a munkavállalók érdekében.
A medencék vizét az előírások szerint fertőtlenítik, minőségét két óránként ellenőrzik.
A belépéshez használt proxy órák minden használat után fertőtlenítésre kerülnek. A forgalmasabb látogatóterek (pl. beléptetés, közlekedőterek, vizes blokkok, mellékhelyiségek) legalább óránként, a medence-, illetve lépcsőkorlátok, vízbe jutást segítő eszközök 30 percenként kerülnek fertőtlenítésre. Azon strandok területén, ahol egyéb szolgáltatások (pl. játszótér, sportpályák) üzemelnek, ott ezek legalább naponta kétszer kerülnek takarításra. A kölcsönözhető eszközök fertőtlenítése minden használat után megoldott. A vendégek részére a releváns pontokon alkoholos kézfertőtlenítő szer és helyes kézmosásról szóló tájékoztatók kerülnek kihelyezésre.
Leengedett gyógyvizes medence a budapesti Palatinus Strandon
Ezt a medencét most készítik fel a vendégek fogadására

Papucs nélkül ne induljunk el

A helyzetre való tekintettel módosul a házirend is. Számos előírást (papucs használata, medencék használata előtti zuhanyzás) a házirend már korábban is rögzített. Most ezek fokozott betartására nyomatékosan felhívjuk a látogatók figyelmét. Papucs nélkül nem engedik be a látogatóinkat a strand területére!
A pénztárak előtt és a büféknél kötelező a védőtávolság betartása, melyet felfestett pontok segítenek.

Nem változnak az árak

A fürdők üzemeltetése a jelenlegi helyzetben több embert és több tisztító- és fertőtlenítőszert igényel, a bevétel ugyanakkor a lényesen kevesebb vendég miatt a korábbinak a töredéke lesz. Ennek ellenére nem változnak az árak, igaz a fenti okokból egyelőre kevesebb medencét és szolgáltatást vehetünk igénybe. Az egyes fürdők árairól a későbbiekben részletesen beszámolunk.
A bérletek felhasználási ideje minden fürdőben annyival hosszabbodik, amennyi ideig a fürdő zárva tartott. Aki azokba a fürdőkbe váltott bérletet, amelyek most nem nyitnak ki (pl. Széchenyi, Rudas, Lukács, Gellért), eldöntheti, hogy most veszi azt igénybe egy másik fürdőben, vagy tovább hosszabbítja a felhasználhatóság idejét.
A gyógyszolgáltatások igénybevételének lehetőségéről a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. megkezdte az egyeztetést a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel, az érintett vendégeket legkésőbb 2020. május 30-ig tájékoztatják.

Mi a helyzet Budapest többi strandjával?

Eddig csupán az Aquaworld jelentette be a nyitás időpontját, ők szintén május 30-ra ígérik a strand nyitását. A fővárosi kerületek által üzemeltetett strandok, pl. a csepeli és az erzsébetligeti strandok, illetve az idén a BGYH-tól a Nemzeti Sportközpontok által átvett Dagály nyitásának az időpontjáról és körülményeiről még nincsenek információink, de dolgozunk rajta, hogy ezekről is mihamarabb be tudjunk számolni.
Ha nem szeretne lemaradni a fürdőkkel kapcsolatos legfontosabb információkról, akkor iratkozzon fel értesítéseinkre...

Pelion Extra nyitási akció

A tapolcai Hotel Pelion az idei nyárra felejthetetlen élményekkel és a megszokott vendégszeretettel készül. Nyitási csomagjuk akár 7160 Ft kedvezménnyel foglalható online. Kattintson a részletekért...Megnézem
Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide