Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Nyitnak a budapesti strandok - erős létszámkorlát, online váltható jegyek és fokozott fertőtlenítés lesz

2020. 05. 21. 18:56
Forrás: termalfurdo.hu
Hírfürdő
A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által üzemeltetett Palatinus, Paskál, Pesterzsébeti, Csillaghegyi, Római strandok 2020. május 30-án, míg a Pünkösdfürdői strand, ahogy a korábbi években, legkésőbb 2020. június 15-ig nyit meg. 

Azok a fürdők, ahol a medencék túlnyomó többsége beltéri, egyelőre nem tudják megnyitni a kapuikat. Ezek közé tartozik a Dandár, a Gellért, a Király, a Lukács, a Rudas és a Széchenyi.

Sokkal kevesebben lehetünk a strandokon egyszerre

A Nemzeti Népegészségügyi Központ iránymutatása korlátozza a fürdők egyidejű befogadóképességét annak érdekében, hogy a megfelelő védőtávolság tartható legyen. A fürdőbe egyidejűleg beengedhető vendégek számát az üzemben lévő medencék befogadóképessége határozza meg. Ez alapján elmondható, hogy a most nyíló fürdőkben az eredeti maximális létszámnak csak a töredéke engedhető be. Az idén nyáron biztosan megnyíló 6 budapesti strandon tavaly összesen még közel 17 ezren, idén kevesebb, mint ötezren tartózkodhanak egyszerre. Az egyes strandok megváltozott befogadóképességét az alábbi táblázatban mutatja:
 
Eredeti befogadóképesség
Jelenlegi szabályok melletti befogadóképesség
Palatinus
5227
2614
Csillaghegyi
2816
1408
Pesterzsébeti
2807
1251
Paskál
2502
804
Római
2500
1250
Pünkösdfürdő
912
456
 
A fenti számok a május 29-én közölt adatokat mutatják, egy héttel korábban még ennél is lényegesen alacsonyabb befogadóképeséggel kalkulált a fürdőket üzemeltető társaság.
A szabad férőhelyek száma – a parkolókhoz hasonlóan - mind a bejáratnál, mind a strandok honlapján feltüntetésre kerül majd.
A medencék egyidejű befogadóképességének korlátozása szintén a látogatók érdekét védi. Ezt az úszó- és vízmesterek fokozottan ellenőrzik majd.

Javasolt online előre megvenni a jegyet

Az eredeti tervek szerint kizárólag a BGYH honlapján keresztül online lehetett volna megváltani a jegyeket, azonban a május 29-én megjelent közlemény szerint a jegyvásárlásra lesz lehetőség a pénztárakban is.
Továbbra is javasolt azonban előre megvenni a jegyet, mivel ezzel a korlátozott befogadóképesség mellett is garantált, hogy be tudunk jutni az adott strandra, hiszen az elővételben jegyet vásárolók számára fenntartják a helyeket. Az adott napra reggel 8 óráig lehet elővételben jegyet váltani. Az online megváltott jegyek előnye, hogy kisebb kockázatnak tesszük ki magunkat, és megspóroljuk a sorbanállást is a pénztárnál.
A fürdők területén már eddig is kizárólag bank- vagy feltöltőkártyával lehetett fizetni, ez idén is így lesz, de ez most a járvánnyal szembeni védekezéssel is összhangban áll.

Nem kell lemondanunk a melegvizes medencékről

A jelenlegi szabályozás szerint a fertőtlenítés nélküli ún. töltő-ürítő medencék nem üzemeltethetőek. A gyógyvizes medencék jellemzően ilyenek. Ugyanakkor a BGYH Zrt. most megnyíló fürdőiben a szabadtéri, termálvizes ülő- és élménymedencék is vízforgatásos technológiával működnek, így ezeket idén is élvezhetjük.
Termálvizes ülőmedence a budapesti Palatinus Strandon
Termálvizes ülőmedence a Palatinus Strandon

Fokozott higiéniai előírások

A hagyományosan végzett strandfelkészítési munkákon kívül a BGYH Zrt. munkatársai fokozott nagytakarítási és fertőtlenítési munkákat végeztek valamennyi strandfürdő területén. Az újranyitásra a medencék vizének a teljes körű bevizsgálása után kerül sor.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ iránymutatásával összhangban új szabályok is életbe lépnek mind a látogatók, mind a munkavállalók érdekében.
A medencék vizét az előírások szerint fertőtlenítik, minőségét két óránként ellenőrzik.
A belépéshez használt proxy órák minden használat után fertőtlenítésre kerülnek. A forgalmasabb látogatóterek (pl. beléptetés, közlekedőterek, vizes blokkok, mellékhelyiségek) legalább óránként, a medence-, illetve lépcsőkorlátok, vízbe jutást segítő eszközök 30 percenként kerülnek fertőtlenítésre. Azon strandok területén, ahol egyéb szolgáltatások (pl. játszótér, sportpályák) üzemelnek, ott ezek legalább naponta kétszer kerülnek takarításra. A kölcsönözhető eszközök fertőtlenítése minden használat után megoldott. A vendégek részére a releváns pontokon alkoholos kézfertőtlenítő szer és helyes kézmosásról szóló tájékoztatók kerülnek kihelyezésre.
Leengedett gyógyvizes medence a budapesti Palatinus Strandon
Ezt a medencét most készítik fel a vendégek fogadására

Papucs nélkül ne induljunk el

A helyzetre való tekintettel módosul a házirend is. Számos előírást (papucs használata, medencék használata előtti zuhanyzás) a házirend már korábban is rögzített. Most ezek fokozott betartására nyomatékosan felhívjuk a látogatók figyelmét. Papucs nélkül nem engedik be a látogatóinkat a strand területére!
A pénztárak előtt és a büféknél kötelező a védőtávolság betartása, melyet felfestett pontok segítenek.

Nem változnak az árak

A fürdők üzemeltetése a jelenlegi helyzetben több embert és több tisztító- és fertőtlenítőszert igényel, a bevétel ugyanakkor a lényesen kevesebb vendég miatt a korábbinak a töredéke lesz. Ennek ellenére nem változnak az árak, igaz a fenti okokból egyelőre kevesebb medencét és szolgáltatást vehetünk igénybe. Az egyes fürdők árairól a későbbiekben részletesen beszámolunk.
A bérletek felhasználási ideje minden fürdőben annyival hosszabbodik, amennyi ideig a fürdő zárva tartott. Aki azokba a fürdőkbe váltott bérletet, amelyek most nem nyitnak ki (pl. Széchenyi, Rudas, Lukács, Gellért), eldöntheti, hogy most veszi azt igénybe egy másik fürdőben, vagy tovább hosszabbítja a felhasználhatóság idejét.
A gyógyszolgáltatások igénybevételének lehetőségéről a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. megkezdte az egyeztetést a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel, az érintett vendégeket legkésőbb 2020. május 30-ig tájékoztatják.

Mi a helyzet Budapest többi strandjával?

A BGYH által üzemeltetett stradok mellett három másik is megnyílik a pünkösdi hétvégén. Erről egy másik cikkben számoltunk be.
Várni kell még a Csepeli Strand, a Dagály Strand valamint a Bókay, a Kispesti, az Úgyhegyi  uszodák strandjainak nyitására. Az Óbudai Strand pedig 2020-ban egyáltalán nem fog kinyitni.
Ha nem szeretne lemaradni a fürdőkkel kapcsolatos legfontosabb információkról, akkor iratkozzon fel értesítéseinkre...
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

A szeptemberi hétköznapok aranyat érnek!

Minimum két éjszakás foglaláshoz 24 karátos aranylapocskákkal végzett arc-masszázst ajándékozunk!Megnézem
Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide