Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Különleges kirándulások és gyógyfürdőzés a Fertő-tó körül

2019. 11. 29. 20:29
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Akár a magyar, akár az osztrák oldalon indulunk kirándulni, mindenhol fényűző kastélyokat, római kori kincseket és elképesztő barlangszínházakat fedezhetünk fel a Fertő-tó környékén, melynek fáradalmait számos gyógyfürdőben pihenhetünk ki.

Állandóan változó, szomszédba átnyúló tavunk, a Fertő-tó

Európa legnagyobb sztyeppetava a túlnyomórészt nádasokkal szegélyezett, a Világörökség részeként számon tartott Fertő-tó legnagyobb része ma már Ausztriához tartozik, de a Fertő-táj egységes egészet alkot, természeti egységnek tekinthetjük. A határ szabad átjárhatósága pedig lehetővé teszi, hogy a teljes tájegységet könnyedén felfedezzük.
Mérete állandóan változik, napjainkban 300 km² körül van. Nagyon sekély, átlagos vízmélysége mindössze 1 méter, a legmélyebb helyen is csupán 1,6 méter mély. A 19. században volt olyan időszak, mikor mai méretének másfélszeresére nőtt, de olyan is, amikor teljesen kiszáradt.

Kastélyok, kőfejtő, római kori emlékek

Fertőd városában épült a 18. században a gyönyörű Esterházy-kastély francia parkjával, impozáns épületegyüttesével kötelező látnivaló  határ magyar oldalán.Évente több százezer turista látogatja, és alkalmanként komolyzenei koncerteket is tartanak itt. 126 szobája rokokó stílusú, francia kertjét pedig gyönyörűen karbantartják.
Különleges kirándulások és gyógyfürdőzés a Fertő-tó körül
Esterházy-kastély – Kép forrása
Nagycenken Széchenyi Istvánnal, a legnagyobb magyarral "találkozhatunk". Az ország legnagyobb alapterületű emlékmúzeumában a Széchényi-család történetét és Széchenyi István életét ismerhetjük meg. A Széchenyi-kastély a korai klasszicizmus pompás emléke, Magyarország kastély-építészetének egyik kiemelkedő alkotása.
A fertőszéplaki falumúzeum hangulatos tájházai után, Fertőrákos római kori Kőfejtője és a határátkelőnél a Mithras-szentély érdemel figyelmet. Az egyiptomi sziklatemplomokra emlékeztető fertőrákosi püspöki kőfejtő a Fertő-tó vidékének egyik legnépszerűbb turistacélpontja. A rendkívül látványos, hatalmas, barlangszerű terekben, kitűnő akusztikája miatt barlangszínházat alakítottak ki, de őslénybemutatót is megtekinthetünk itt. Időszakos nyitva tartással üzemel, ezért érdemes érdeklődni az utazás előtt. A Mithras-szentély egy római kori emlék, Mithrász isten kultuszához köthető misztériumvallás egykori szertartási helye. A Fertőrákos mellett feltárt Mithras-relief hasonlít a Római Birodalom többi Mithras-barlangjának kultuszképeihez.
A tóhoz legközelebbi nagyváros Sopron, igazi kis ékszerdoboz. A belső városrész kanyargós utcái, hangulatos terei, házainak boltíves kapui, míves erkélyei, műemlékei, középületei és az elő-elő bukkanó városfalai egyedülálló művészeti egységet alkotnak. Miután megittunk egy  jó forralt bort a belváros műemlék épületei között, sétáljunk el a Tűztoronyba, mely Sopron jelképe is egyben. Barokk hagymakupolája a kétfejű sassal 58 méter magasra emelkedik, a torony körerkélyéről páratlan kilátás nyílik a gyönyörűen kivilágított Belvárosra. A másik ilyen népszerű kirándulóhely a Károly-kilátó, tiszta időben a Schneeberg hófödte csúcsaira pillanthatunk le.
Ha Ausztriában folytatnánk a túrát, érdemes ellátogatni a bájos Rusztba, mely a tó környékének egyik legszebb települése, a szőlő és a bor városa. A Világörökség részét képező szentmargitbányai Római Kőfejtő Európa legrégebbi és egyik legnagyobb kőbányája, a határ túloldalán lévő magyarországi fertőrákosi kőfejtő ikertestvére. A különleges látványvilágú helyszín Európa legnagyobb szabadtéri színpadának ad otthont.
Különleges kirándulások és gyógyfürdőzés a Fertő-tó körül
Szentmargitbányai Római Kőfejtő – Kép forrása
A kismartoni Esterházy-kastély, a híres történelmi család központi rezidenciája Burgenland legszebb barokk kastélya. A kastély még ma is a kulturális élet centrumának számít: az épület különböző rendezvények és társadalmi események pazar színhelye. A Fertő-tó környékének legkülönlegesebb építészeti emléke az egyedülálló kismartoni Kálvária-hegy a szorosan mellé épült Haydn-templommal és a mauzóleummal.
A gyerkőcök kedvence pedig az a Mesepark lesz, mely ugyan télen nem látogatható, de márciustól október végéig várja 145.000 négyzetméteren a szórakozni vágyó családokat. Már egy közép-európai kis Disneylanddé nőtte ki magát.

Hol fürdőzhetünk a környéken?

A Balaton után Közép-Európa második legkönnyebben felmelegedő tava, hőmérséklete nyaranta nem ritkán eléri a 30°C-ot. Bár nyári időszakban nagyon népszerűek az osztrák oldalon található, szépen rendezett strandok, télen is bőven találunk népszerű fürdőket, akár a magyar, akár az osztrák területet nézzük.
Magyar oldal
Lővér Fürdő - Csik Ferenc Uszoda
A 4 nyitott medence mellett találunk 3 fedett úszó-, tan-, és merülőmedencét is a Lővérben, ahol 2 finn szauna és egy illatterápiás kabin is biztosítja a felmelegedést és felfrissülést. A felnőtt belépőjegy mindössze 1340 forint a fürdőbe.
Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet - Balfi Gyógyfürdőkórház
A Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet Balfi Gyógyfürdőkórháza gyógy és wellness szolgáltatásaival egész évben fogadja az ide érkezőket. A fedett fürdőben egy 28 fokos úszómedence, egy 34 fokos gyógymedence, egy taposómedence és egy váltakozó hőmérsékletű váltófürdő található. A wellness részlegben egy hatszemélyes jakuzzi, egy egyszemélyes pezsgőfürdő kád, egy illóolajos aroma kádfürdő és egy víz alatti sugármasszázs található.
Sá-Ra Termál
A Sá-Ra fürdőben szabadtéren is fürdőzhetünk a téli időszakban: egy 36 fokos termálmedencében, és egy 38 fokos gyógymedencében lazulhatunk a csillagos ég alatt. Továbbá egy beltéri gyógy- és egy wellness medencében is lehet ejtőzni, valamint 2 szaunában is felmelegedhetünk. A termálvíz idült mozgásszervi betegségek gyógyítására alkalmas, de jó eredménnyel alkalmazható rehabilitációs kúraként gyógyult csonttörések, ficamok, ízületi rándulások, izomhúzódások kezelésére is.
Flóra Termálfürdő Kapuvár
A kapuvári fürdő 9 medencéjéből 4-et használhatunk hideg időben is: ezek között van 1 nyitott, 36 fokos termálmedence, 2 fedett termál és egy tanmedence. Masszázs, szauna, szolárium, kozmetika, pedikűr-manikűr is igénybe vehető, gyógyvize pedig jól alkalmazható kopásos ízületi elváltozások, gerinc- és porckorong sérülések, balesetek utáni rehabilitáció esetén, illetve nőgyógyászati problémák hörghurut, hörgőtágulat és tüdőasztma kezelésére.
Flexum - Termál Gyógyfürdő és Uszoda
A Mosonmagyaróvári Gyógyfürdő egész évben látogatható, kilenc különböző méretű és hőfokú medencéi között úszó-, gyógy-, élménymedence és jakuzzi is található. A zöldövezetben, természetes folyóvizek közelében található fürdőbe folyamatosan tiszta és friss levegő érkezik. Termálvizét Európa öt leghatásosabb gyógyvize közé sorolják.
Osztrák oldalon
Gesundheits Zentrum Bad Sauerbrunn
A termálforrásból feltörő 40 Celsius-fokos hőmérsékletű víz egész Ausztriában a legmagasabb magnéziumtartalommal büszkélkedhet, a vizet a település modern egészségcentrumában hasznosítják. Gyógyfürdő és pezsgőfürdő mellett finn szauna, egy aromagőzfürdő és egy bioszauna, valamint egy modern infrakabin is várja a vendégeket.
Linsberg Asia
A Linsberg Asia egész évben nyitva tartó modern termálfürdő komplexum Wiener Neustadt (Bécsújhely) közelében található, Bad Erlachban. Termál és spa részlege összesen 15.000 m²-en terül el, melynek szolgáltatásai: külső- és belső termál medencék, finn szauna, gőzfürdő, Lotus szauna, Gong gőzfürdő, infrakabin, bambuszos szauna, külső és belső merülőmedence, pihenőágyak, felöntések, masszázs, szolárium, kozmetika egyaránt található.
Therme Wien
40 percnyi autóútra a Fertő-tó északi partjától találjuk a számos díjjal kitüntetett Therme Wien fürdőt. A fürdő monumentális tere és a modern, ízléses építészeti megoldásai igazán figyelemre méltóak. A fürdő területén található többek között aromakabin vízágyakkal, barlangmedence, és itt hozták létre Ausztria első gyógyfürdő-könyvtárát, mely mellett egy hangoskönyv-terem és egy mozi is eleget tesz minden kívánságnak. 26 medencéjéből és 24 szaunájából mindenki megtalálja a neki legmegfelelőbb fürdési és melegedési lehetőséget.
Különleges kirándulások és gyógyfürdőzés a Fertő-tó körül
Therme Wien
Felhasznált forrás: kirandulastippek.hu
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

A szeptemberi hétköznapok aranyat érnek!

Minimum két éjszakás foglaláshoz 24 karátos aranylapocskákkal végzett arc-masszázst ajándékozunk!Megnézem