Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Hány fajta termálvíz van?

2014. 06. 05. 18:42
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Ha termálfürdőbe megyünk, gyakran láthatjuk kiírva, milyen elemek, milyen mennyiségben fordulnak elő az adott vízben. A különböző vegyületek különféle betegségeket gyógyítanak. Mivel a fürdőkben kihelyezett táblázatok elég riasztónak tűnnek - az az ember érzése, kémikusnak kéne lenni a megfejtésükhöz - egy picit megpróbáltuk egyszerűsíteni a témát! Nézzük, milyen típusú gyógyvizeink vannak!
Ha egy elem domináns a vízben, arról nevezik el a típusát. Ez a domináns nagyságrend legalább 20% kell, hogy legyen.
Az alkáli hidrogénkarbonátos termálvíz nátrium-, és hidrogén karbonátot, vagyis szódabikarbónát tartalmaz nagy mennyiségben. Leghíresebbje a Bükkszéki Salvus.
A konyhasós vizek legfőbb tulajdonsága az erős bőrhöz való tapadás. Rengeteg helyen megtaláljuk ezt a típusú termál- (vagy ha a szakhatóságok minősítették: gyógyvizet). Így a sárvári, zalakarosi, igali, tamási, cserkeszőlői, gyulai, nyíregyháza-sóstói víz mind-mind ide tartozik.
A jód gyakran nagy mennyiségben fordul elő az előbb említett konyhasós vizekben, és tovább fokozza annak gyulladáscsökkentő hatását. Legnagyobb fürdőhelyünk, Hajdúszoboszló és szomszédja: Debrecen rendelkezik ezzel a remek vízzel!

Földes-meszes vizeknek nevezzük azokat az ásványvizeket  melyek kalcium-magnézium-hidrogén-karbonát (CaMgHCO3) aránya 20% feletti. A legtöbb fővárosi fürdőben ilyen gyógyvizet találunk, emellett a dunántúli fürdőhelyek jellemző víztípusa.

Kénes vizek. A kén fürdőzéskor nem csak a bőrön át, hanem légzés útján is bejut a szervezetbe, és a porcokba is beépül. Ízületi kopások esetén hasznos - mivel ilyenkor a kénsav tartalom is leesik. Harkányban biztató eredményeket értek el kénes vízzel pikkelysömör kezelésénél, de más bőrbetegségeknél is hatásos. Mezőkövesden, Csisztapusztán, Balfon, Parádon is ilyen jellegű vizet találunk, de a Rudasnak és a Szent Lukács fürdőnknek is van ilyen jellegű forrása.
Szénsavas vizek. Az igazán értékes termálvizek az ásványi sók mellett számottevő szénsavat is tartalmaznak. Ha ez meghaladja az 1000 mg-ot, szénsavas vízről beszélünk.  Balatonfüreden található meg. 
Létezik az úgynevezett szénsavas szárazfürdő is,  mikor magába a láthatatlan CO2 gázba merülünk bele. Természetes formájában egyedül Mátraderecskén található ilyen  kezelőhely.

A radonos, vagyis radioaktivitással rendelkező vizek nagyon ritkák, természetesen az egészségre nem veszélyesek. Elsősorban a Rudast szokták említeni ennek kapcsán, de a Gellért fürdőnek is van ilyen forrása, sőt Egerben, Hévízen is megtalálható.

A fentiekben felsorolt makroelemek mellett nyomelemek is előfordulnak az ásványvizekben.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Hévízi wellness -30%!

Jöjjön júniusban most 30% kedvezménnyel Hévízre a Hotel Európa Fit****superior szállodába, ahol az extra kedvezményes árak mellett 8 beltéri és kültéri úszó-, élmény- és gyógymedence, kétszintes szaunavilág, félpanziós ellátás, változatos programkínálat várja Önt. Ne maradjon le erről az ajánlatról, amely a tökéletes pihenést kínálja most különleges áron! Az ajánlat visszavonásig érvényes.Megnézem