Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Oltsuk a szomjunk! Mitől ásványvíz az ásványvíz?

2014. 06. 12. 16:01

Fürdőzés
A víz fontos minőségi jellemzője a földfelszín alatt töltött idő. Édesvízkészletünk kétharmada ugyanis a föld alatt található. Hogy kerül oda? A felszínre hulló csapadék nagy része a felszín alá szivárog, majd több száz, több ezer, sőt akár több millió évet is eltölt a Föld mélyében. Ennek során fokozatosan felveszi annak kémiai tulajdonságait.

Szigorú követelményeknek kell megfelelnie a víz minőségének ahhoz, hogy ásványvíznek nevezhessék. A minősítést az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Igazgatóság végzi. Csak az a víz lehet - úgy a hazai, mint az Európai Unió rendelete szerint - természetes ásványvíz, amely  

  • legalább 1000 mg/l oldott ásványi anyagot tartalmaz
  • legalább 500 mg/l oldott ásványi anyagot tartalmaz, de ez kiegészül valamely aktív biológiai anyaggal
  • védett vízadó rétegből származik, 
  • eredendően tiszta, szennyeződésmentes,
  • összetétele ismert és állandó,
  • összetevői csak meghatározott mennyiségben fordulhatnak elő,
  • ásványi anyag és nyomelem-tartalmának köszönhetően egészségre kedvező hatású,
  • szigorú mikrobiológiai követelményeknek kell megfelelnie,
  • néhány fizikai eljárástól eltekintve nem szabad kezelni,
  • nem szabad - a szén-dioxid kivételével - idegen anyagot adni a vízhez,
  • a forrás/kút helyén kell palackozni, hogy eredeti tisztaságát és összetételét megőrizze

A természetes ásványvizek összes ásványi anyag tartalma tág határok - 500 és 2000 mg/l - között változik. Jellegük szerint főleg kalcium-, magnézium,- nátrium-hidrogén-karbonátos, kloridos, szulfátos vizek, illetve ezek változatai.

Magyarországon jelenleg közel 120 kút és forrás szolgáltat elismert, természetes ásványvizet, amelyek közül 45-50 vizét palackozzák. A természetes ásványvíz "bio termék", hiszen emberi beavatkozás, kezelés, idegen anyag hozzáadása nélkül, eredeti állapotában kerül a fogyasztó elé.

Ehhez képest a forrásvíznek (amennyiben nem köznapi értelemben használjuk) nem kell állandó összetételűnek lennie, és nem kell hivatalosan elismertetni sem. Ám ezt is lelőhelyén kell palackozni, amennyiben forgalomba szeretnék hozni.

Ivóvíz:  folyó menti parti kutakból vagy fúrt kutakból nyert vizet fizikai, kémiai és biológiai tisztítással teszik ihatóvá.

Biztosan nem gondolunk rá, de a gyakorlatban a termálfürdőkben is ásványvizekben fürdünk. A termálvizek olyan ásványvizek, melyek mélyebb rétegekből érkeznek, ezért hőfokuk  eléri - hazánkban jellemzően jóval meghaladja - a 30 C° fokot, melytől egyútal termálvíznek is nevezhetőek.

Termálfürdő.net
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Hévízi wellness -30%!

Jöjjön júniusban most 30% kedvezménnyel Hévízre a Hotel Európa Fit****superior szállodába, ahol az extra kedvezményes árak mellett 8 beltéri és kültéri úszó-, élmény- és gyógymedence, kétszintes szaunavilág, félpanziós ellátás, változatos programkínálat várja Önt. Ne maradjon le erről az ajánlatról, amely a tökéletes pihenést kínálja most különleges áron! Az ajánlat visszavonásig érvényes.Megnézem