Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Kíméletes, sőt kellemes gyógymód mozgásszervi problémákra: a gyógyvíz

2014. 06. 13. 08:05

Fürdőzés
Termálvizeknek nevezzük a földfelszín alól érkező 30 C°-nál melegebb hévízeket. A gyógyvíz minősítése ennél sokkal összetettebb, a vízhőmérséklettől nem is függ.

Viszont Magyarországon nagyon ritka, hogy egy gyógyvíz hőmérséklete ne érje el a 30 C°-t, azaz ne legyen egyben termálvíz is. Viszont minden esetben ásványvizek - azaz több, mint 1000 mg/l oldott ásványi anyagot tartalmaznak. Érdekes, kivétel egyik leghíresebb gyógyvizünk, a miskolctapolcai, mely 29,4 C°-kal tör felszínre, vagyis nem nevezhető termálvíznek.

Hazánkban rengeteg meleg vizes fürdő található, és hogy ehhez fogható bőség sehol másutt a világon nincs.

A különféle gyógyerővel bíró kémiai elemek, mint a magnézium, a kalcium, a nátrium-klorid (só), vagy éppen a jód a fürdőzés során bőrünkön keresztül szívódnak fel testünkben. Egyesek, például a kén belégzés útján szervezetünkbe juthat.

A vizek összetételét általában a fürdők bejáratánál ismertetik. Magunk is lecsekkolhatjuk, miben fürdünk. A harmadik oszlop mutatja a százalékos arányt. Ez utóbbiból a víz fő csoportosítása tudható meg: amennyiben valahol 20 % feletti értéket mutat, megvan a víztípus. Vagyis az ásványok egyötöde már meghatározhat egy gyógyvíz-típust. Ez az alacsonyan meghatározott arányszám azt kifejezi, hogy ásványvizeink nem alapvetően különböznek egymástól.

Nem véletlen, hogy ha gyógyhatásukat vizsgáljuk, általánosan érvénnyel megfogalmazhatjuk, hogy bizony a mozgásszervi problémákat víztípustól függetlenül gyógyítják. Ezek leggyakoribb fajtái az ízületi betegségek, melyek korunk előrehaladtával szinte mindannyiunknál jelentkeznek. Más kérdés, hogy sokáig tünetmentesen, lappangva. Legfeljebb kisebb jelekből, vagy orvosi vizsgálaton tudhatjuk meg például, hogy nincs minden rendben a gerincünkkel. Ám ha nem foglalkozunk vele, néhány év alatt visszafordíthatatlan változások indulhatnak el, melyeket már bőrünkön érzünk.

Termálfürdő.net
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Hévízi wellness -30%!

Jöjjön júniusban most 30% kedvezménnyel Hévízre a Hotel Európa Fit****superior szállodába, ahol az extra kedvezményes árak mellett 8 beltéri és kültéri úszó-, élmény- és gyógymedence, kétszintes szaunavilág, félpanziós ellátás, változatos programkínálat várja Önt. Ne maradjon le erről az ajánlatról, amely a tökéletes pihenést kínálja most különleges áron! Az ajánlat visszavonásig érvényes.Megnézem